Corona-maatregelen per 8 februari

Gepubliceerd op 6 februari 2021 om 17:42

Algemene maatregelen:
De gastouderopvang mag zoals eerder vermeld weer geheel open, ook voor naschoolse opvang.
Dit omdat de groepen klein zijn en er veelal meerdere kinderen uit dezelfde gezinnen komen.

Afstand houden:
Tussen de kinderen onderling en tussen gastouder en kinderen hoeft geen 1,5 meter afstand te worden gehouden.
Tussen gastouders en ouders dient wel 1,5 meter afstand te worden gehouden.
In principe is het de bedoeling dat ouders niet binnenkomen, tenzij strikt noodzakelijk. Als zij binnenkomen dragen zij een mondneusmasker.

Hygiëne:
De bestaande hygiëne-maatregelen (geen handen schudden, goede hand-hygiene, niezen in elleboog) blijven van kracht.
Maak handcontactpunten (lichtknopjes en deurklinken) meerdere keren per dag schoon met schoonmaakdoekjes of water en schoonmaakmiddel.

Ventilatie:
Lucht opvangruimtes regelmatig, bijvoorbeeld door voor aanvang of na afloop van de opvang, of tijdens het buitenspelen, de deuren 10 tot 15 minuten open te zetten.

Regels bij besmetting:
Gastouders:
Voorafgaand aan de opvang: gastouder doet de gezondheidscheck (zie bijlage)
Maak bij Corona-gerelateerde klachten een afspraak met de GGD en laat je testen.
Na het testen ontvang je totdat je de uitslag hebt géén opvangkindjes.
In geval van een positieve testuitslag blijf je tenminste 7 dagen thuis en ontvangt geen gastkindjes.
Als de klachten ook daarna tenminste 24 uur weg zijn, mag je weer aan het werk en kindjes ontvangen.

Heb je geen klachten, maar ben je wel positief getest, dan geldt dat jij (en je huisgenoten) 5 dagen na de testuitslag thuisblijft in quarantaine.
Ben je daarna klachtenvrij dan wordt die quarantaine voor het hele gezin opgeheven en kun je weer kindjes ontvangen.
Krijg je in die vijf dagen wel klachten, dan dienen zowel jijzelf als je huisgenoten langer thuis te blijven. Bel met de GGD-advieslijn voor advies over de duur van de verlenging.

Als een huisgenoot (vanaf 13 jaar of ouder) verkoudheidsklachten heeft en deze huisgenoot niet in dezelfde ruimte verblijft/aanwezig is als de kinderen die worden opgevangen,
mag je opvang blijven verlenen. Als je eigen kinderen van 0 t/m 12 jaar verkoudheidsklachten hebben, mag je ook opvang blijven bieden.
Als een huisgenoot (ongeacht welke leeftijd)  koorts (38°C of hoger) en/of benauwdheidsklachten heeft, kan er géén opvang worden geboden.

Als een eigen kind in het gastoudergezin in quarantaine moet omdat uit bron- en contactonderzoek is gebleken dat een kind in nauw contact met een besmet persoon is geweest,
kan de opvang doorgaan, mits het kind niet in dezelfde ruimte verblijft als de kinderen die worden opgevangen.
Als iemand in je huishouden getest is voor COVID-19 en een positieve testuitslag heeft, dan zijn de adviezen van de GGD over de te nemen maatregelen leidend.
Als een huisgenoot positief getest is en strikte zelfisolatie is mogelijk, dan kunnen jijzelf en de andere huisgenoten, als jullie zelf geen klachten hebben ontwikkeld, je vanaf de 5e dag na het laatste risicovolle contact met de besmette persoon laten testen. Als de testuitslag negatief is, dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden.
Het is van belang om ook daarna alert te blijven op klachten en om opnieuw te testen als zich toch klachten ontwikkelen.
Als strikte zelfisolatie niet mogelijk is, moet het hele gezin minimaal in quarantaine blijven tot en met 10 dagen nadat de huisgenoot met COVID-19 uit isolatie mag.

Let op: ben je zwanger?
Dan is het advies om vanaf 28 weken zwangerschap 1,5 meter afstand te houden van andere volwassen én kinderen vanaf 4 jaar!

Kinderen:
Kinderen mogen wel naar de opvang met verkoudheidsklachten (loopneus, neusverkoudheid, niezen en/of keelpijn) of bekende hooikoortsklachten naar de kinderopvang, behalve:
• als het kind andere klachten heeft die passen bij COVID-19 zoals: koorts (38 graden Celsius en hoger), benauwdheid, meer dan incidenteel hoesten, plotseling verlies van reuk en/of smaak;
• als zij een huisgenoot zijn van een patiënt met een bevestigde COVID-19 infectie;
• als er iemand in het huishouden van het kind is die naast (milde) corona klachten ook koorts (38 graden en hoger) en/of benauwdheid heeft en er is nog geen negatieve testuitslag.
• Als een broer of zus in quarantaine moet omdat uit bron- en contactonderzoek is gebleken dat een kind in nauw contact is geweest. Voorwaarde is wel dat zij zelf niet zijn blootgesteld aan de positief geteste persoon.

Kinderen mogen niet naar de opvang als:
• Iemand in het huishouden van het kind naast milde coronaklachten ook koorts (38°C of hoger) en/of benauwdheidsklachten heeft
• Degene met klachten in het huishouden van de kinderen getest is voor COVID-19 en een positieve testuitslag heeft. Kinderen moeten dan thuis in quarantaine blijven tot en met 10 dagen na het laatste risicocontact met de besmette huisgenoot. Als de huisgenoot positief getest is en strikte zelfisolatie is mogelijk, dan mogen alle overige huisgenoten (dus ook kinderen) als zij zelf geen klachten hebben zich vanaf de 5e dag na het laatste risicocontact met de besmette huisgenoot laten testen op COVID-19. Als de testuitslag negatief is, dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden. Anders moeten zij thuisblijven tot 10 dagen na afloop van de quarantaine periode van de besmette huisgenoot.
• Als uit bron- en contactonderzoek of de CoronaMelder app is gebleken dat een kind in nauw contact is geweest met een besmette persoon, gaat het kind in quarantaine.
Het kind kan zich laten testen op COVID-19 vanaf de 5e dag na het laatste risicovolle contact met de besmette persoon.
Is de uitslag negatief? Dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden.
• Kinderen die terugkeren uit een land of een gebied met een oranje of rood reisadvies vanwege het coronavirus, geldt het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te gaan. Vanaf de 5e dag kan getest worden op COVID-19. Als de testuitslag negatief is, dan hoeft de quarantaineperiode van 10 dagen niet afgemaakt te worden.

Twijfel je wat je moet doen of heb je andere Corona-gerelateerde vragen? Bel dan met de Corona-advieslijn: 0800 - 1351.


 »